Ротквица (Raphanus sativus) коренест зеленчук од семејството Brassicaceae кое е припитомено во Европа во пред-римско време. Ротквиците се одгледуваат и се конзумираат ширум светот, главно се јаде сурова, како крцкава салата зеленчук. Тие имаат бројни сорти, кои се разликуваат во големина, боја и должина на време кое им е потребно да созреат.
Висок процент на квалитетни главици; Многу тешко стануваат тврди; Скоро е невозможно да пука; Главицата со коренот е тенко поврзана; Одлична за одгледување во пролет, лето и зима; Толерантна на Fusarium Yellows.
Ран хибрид; Атрактивни средно големи црвени главици; Највисок процент на квалитетни главици кои може да се продаваат како поединечно така и во снопче; Не прераснува бргу и не пука; Главицата со коренот е тенко поврзана; Одлична за одгледување преку целата година (во зима под пластеници).