Пиперката потекнува од Јужна Америка. Шпанците ја донеле во Европа во 15-от век, од каде се проширила сè до Турција, а денес најмногу се одгледува во Унгарија. Плодовите на пиперката ги разликуваме по форма, боја, но и по мирис и вкус. Пиперката се користи за подговтвување на салати и јадења, но и за разни пијалоци. Таа го подобрува апетитот, а при тоа и ја поттикнува работата на желудникот.
Чарлестон тип на пипер докажан на пазарот; Атрактивни плодови со светло зелена боја; Високо приносен хибрид; Одличен за одгледување во рана пролет (ладно кон топло); Идеален за пластеници и стакленици.
Хибрид за преку цела година; Атрактивни плодови со златно жолта боја; Идеална форма и големина привлечна и за најизбирливите потрошувачи; Екстра родна; Одлична за транспорт.
Високо роден капија тип хибрид; Плодови со сјајна црвена боја, должина од 16 до 20 цм и дијаметар од 5 до 6 цм; Висок процент на суви материи идеални за преработувачката индустрија.