Брокола е зелено растение за јадење кое потекнува од "семејство" зелка, чија голема цветна глава се користи како зеленчук. Зборот Брокола потекнува од италијанскиот збор brocolo што значи "цветниот срт на зелката". Најчесто се конзумира варена, но може и да се јаде сирова.
Броколата е класифицирана во Italica сортната група на видовите Brassica oleracea, има големи цветови, обично зелена боја и структура слична како дрво. Броколата наликува на карфиол, кој е различна сортна група од ист вид. Таа е резултат на внимателно одгледувана семена култура на Северниот Медитеран уште во 6 век п.н.е.
Главица со исклучителна цврстина, боја и форма при различни климатски услови; 80 - 85 дена (од расадување); Главицата е компактна и цврста и по подолг период од складирање; Висок квалитет на странични главици по главната берба; Одлична транспортабилност; Погодна за свежа употреба и преработка; Многу високи приноси.
Многу ран хибрид; 65 - 70 дена (од расадување); Многу погодна за одгледување и на топло; Главицата е компактна и цврста и по подолг период од складирање; Главица со маса од 350 - 500гр; Одлична форма и боја за свеж пазар; Не се препорачува за одгледување преку зима.
Продуцира главица со одлична цврстина, боја, форма и маса од 400 до 600гр; 75 - 80 дена (од расадување); Најтолерантната сорта на пазарот за одгледување на високи температури; Висок квалитет на странични главици по главната берба; Одлични резултати за органско производство; Не се препорачува за рана сеидба; Многу високи приноси.
Продуцира главица со исклучителна цврстина, боја и форма; 85 - 90 дена (од расадување); Главицата е компактна и со темно зелена боја и многу униформирана; Висок квалитет на странични главици по главната берба; Многу отпорна на стрес и вишок на азот; Погодна за свежа употреба и преработка; Многу високи приноси.
Најкасен хибрид за расадување во зимскиот период; 105 - 110 дена (од расадување); Најдобра толеранција на ниски температури; Главица со исклучителна цврстина, боја и форма при различни климатски услови; Одлична транспортабилност; Погодна за свежа употреба и преработка; Многу високи приноси.