ЗЕЛКА

Зелка (Brassica oleracea или варијанти) е листесто зелено или биенално растение, расте како годишна градинарска култура за нејзината густа-листеста глава. Тесно поврзана со други семени култури, како што се брокола, карфиол и бриселско зелје. Главите Зелка обично се движат од 0,5 до 4 килограми (1-9 lb), и може да биде зелена, виолетова и бела боја.

Зелката е мулти-слоевит зеленчук. Во услови на долги сончевиот денови во лето, како што може да се најдат на северниот дел од земјата, зелката може да расте многу поголема. Тешко е да се следи точната историја на зелката, се верува дека потекнува некаде од Европа од 1000 п.н.е.