ТИКВИЦА

Тиквичките се летни тикви кои може да достигнат речиси еден метар во должина, но кои обично се собираат на половина од таа големината или помалку. Заедно со некои други конкретни тикви, таа им припаѓа на видот Cucurbita Pepo. Тиквичките може да бидат со темно или светло зелена боја. Хибрид кој е поврзан со нив, златни тиквички, е со длабоко жолта или портокалова боја.

Во кулинарски контекст, тиквичките се третираат како зеленчук. Тие обично се готват и презентирани како солено јадење или придружба. Ботанички, сепак, тиквички е плод. Тиквичките, како и сите тикви, има потекло во Америка. Сепак, сортите на тиква кои се нарекуваат "тиквички" биле развиени во Италија, многу генерации по нивното воведување од Америка.