СПАНАЌ

Спанаќот е едногодишно растение , кое има изразено зелени нежни листови. Спанаќот бил познат уште на древните стари народи. Се смета дека во Европа бил донесен во 15 век ос страна на Арапите. Во 17 век тој бил исклучително популарен се приготвувал и служел со шеќер. Спанаќот е растение кое е многу богато со вода.

Сепак акцентот треба да се стави на минералнито статус на спанаќот, да доминира по здравствената ефикасност пред сите други зеленчуци кои се одгледуваат во овој период од годината. Спанаќот е вистински детоксикант за организмот го чисти токсините и ги буди сите забавени метаболички процеси.