РОТКВА

Ротквица (Raphanus sativus) коренест зеленчук од семејството Brassicaceae кое е припитомено во Европа во пред-римско време. Ротквиците се одгледуваат и се конзумираат ширум светот, главно се јаде сурова, како крцкава салата зеленчук. Тие имаат бројни сорти, кои се разликуваат во големина, боја и должина на време кое им е потребно да созреат.