ПЧЕНКА

Пченка е голема житно растение оддомаќено од страна на домородните народи во Средна Америка во праисторијата. Труп со лисја произведува плодови кои содржат жито, чии семиња се наречени кернели. Кернелите пченка често се користат во готвењето како скроб.

Првите плодови пченка раснеле само мали, неколку сантиметри долги, и само по еден плод на растение, но вештачки избор од страна на домородното население во Америка направиле да раснат по неколку плодови на растенијата, и да се зголемуваат секој нареден пат по неколку сантиметри.