ПЧЕНИЦА

Пченицата (Triticum spp.) е житно растение, по потекло од Левант, регион на Блискиот Исток, но сега се одгледува низ целиот свет. Ова житно растение се одгледува на повеќе површина од било која друга комерцијална храна. Светската трговија во пченица е поголема од сите други култури заедно.

На глобално ниво, пченицата е водечки извор на растителни протеини во човечка храна, кои имаат повисока содржина на белковини од другите големи житни култури, пченка или ориз. Во однос на вкупното производство тонажа која се користи за исхрана, пченицата е моментално во втора, по оризот како главна човечка култура на храната, и пред пченката, овозможувајќи за повеќе широка употреба на пченката во животната исхрана.