ЛУБЕНИЦА

Лубеница (Citrullus lanatus, семејство Cucurbitaceae) е винова лоза-како цветнo растениe со потекло од Јужна Африка. Плодот, кој исто така се нарекува лубеница, е специјален вид од страна на ботаничари, кој има дебела кора и месеста средина.

Овошјето лубеница, лесно се смета за вид на диња - иако не е во родот Cucumis - има мазна кора од надворешноста (обично се зелени со темно зелени ленти или жолти дамки) и сочни, слаткa внатрешност (обично длабока црвена накај розова, но понекогаш портокалова, жолта или бела).