КРАСТАВИЦА

Краставицата (Cucumis Sativus) е широко одгледувано растенија од семејството тиква - Cucurbitaceae. Тоа е налик на лоза што носи цилиндрични плодови кои се користат како кулинарски зеленчук. Растението има големи листови кои формираат крошна над плодот. Многу слични на доматите, краставиците се согледуваат, подготвуваат и јадат како зеленчук. Краставиците најчесто содржат 90% вода. Краставица е по потекло од Јужна Азија, но сега се одгледува на повеќето континенти. Многу различни сорти се тргуваат на глобалниот пазар.