КАРФИОЛ

Карфиолот е една од неколкуте зеленчуци од видот Brassica Oleracea, во семејството Brassicaceae. Тоа е годишно растение што се репродуцира од семе. Типично, само главата се јаде. Главата на карфиолот наликува на оние во брокула, која се разликува по тоа што има цветни пупки.

Постојат стотици историски и тековни комерцијални сорти кои се користат во целиот свет. На пазарот најчесто може да се сретне белиот карфиол.