Карфиолот е една од неколкуте зеленчуци од видот Brassica Oleracea, во семејството Brassicaceae. Тоа е годишно растение што се репродуцира од семе. Типично, само главата се јаде. Главата на карфиолот наликува на оние во брокула, која се разликува по тоа што има цветни пупки.
Постојат стотици историски и тековни комерцијални сорти кои се користат во целиот свет. На пазарот најчесто може да се сретне белиот карфиол.
Средно ран хибрид одличен за есенско производство; Број 1 во класата на средно раните хибриди; 85 - 90 дена (од расадување); Главицата е компактна и цврста; Маса 1 - 1.5кг; Одлично се завива и нема потреба од дополнително покривање; Главицата е снежно бела боја; Одлична транспортабилност.
Ран хибрид одличен за есенско производство; Број 1 во класата на средно раните хибриди; 70 - 75 дена (од расадување); Главицата е компактна и цврста; Маса 1 - 1.5кг; Главицата е со снежно бела боја; Одличен сооднос помеѓу раностасноста и самопокривањето.
Средно ран хибрид одличен за есенско производство; 85 - 90 дена (од расадување); Главицата е компактна и цврста; Маса 1 - 1.5кг; Големиот број на лисја комплетно ја покриваат главицата со снежно бела боја; Одлична транспортабилност; Максимална униформираност.
Средно ран хибрид одличен за есенско производство; 85 - 90 дена (од расадување); Главицата е компактна и цврста; Маса 1 - 1.5кг; Големиот број на лисја комплетно ја покриваат главицата со снежно бела боја; Одлична транспортабилност; Максимална униформираност.
Средно ран хибрид одличен за есенско производство; 70 дена (од расадување); Маса 1 - 1.5кг; Одлично се завива и нема потреба од дополнително покривање; Главицата е со исклучително бела боја; Одлична транспортабилност; Екстра принос.