ЈАЧМЕН

Јачмен (Hordeum vulgare L.), член на семејството трева, е една од главните житни зрна. Тоа беше една од првите одгледувани жита и сега се одгледува во голема мера. Јачменот е главен во Тибетската кујна и се јадел нашироко од страна на селаните во средновековна Европа.

Јачмен, исто така, се користи како сточна храна, како извор на ферментиран материјал за пиво и некои дестилирани пијалаци, и како компонента на различна здрава храна. Се користи во супи и чорби, и во леб од јачмен во различни култури. Зрната јачмен се најчесто направени во слад на традиционален и античките начин на подготовка.