Дињата е едногодишна билка. Припаѓа на фамилијата Cucurbitacae, каде припаѓаат и лубеницата, тиквата и краставицата. Дињата по потекло е од Азија и Африка. Се култивира и користи како храна повеќе од 4000 години.
Плодот на дињата е жолтопортокалов, сочен, со благ вкус и карактеристична арома. За јадење е добра потполно зрела диња. Дињата се јаде свежа, исечена на парчиња и е одлично освежување во летните месеци. Но, од дињата се прават и овошни салати, компоти, џемови, сокови. Се користи плодот, коренот и семето.
Галија тип на диња со одлични квалитети; Екстра ран хибрид одличен за одгледување под пластеници, стакленици и на отворено; Маса на плодови 1.5 - 2кг; Атрактивна форма и боја на плодовите со преку 85% на првокласни плодови; Отпорност на фузариум и толеранција на прашна краставост; Идеален за пролетно и есенско одгледување; Одлични приноси со одличен квалитет.
Галија тип на диња со одлични квалитети преку целата сезона; Екстра ран хибрид одличен за одгледување под пластеници, стакленици и на отворено; Маса на плодови 1.5 - 1.7кг; Екстра квалитетни плодови кои може да се транспортираат и на големи далечини; Отпорност на фузариум и прашна краставост; Одличниот вкус и изглед се привлечни за сите потрошувачи.
Канталупе тип на диња со одлични квалитет; Балансирано растение кое дава концентрирани и стабилни берби; Маса на плодови 1 - 1.5; Плодови со округла форма и портокалова внатрешност; Средно бујно растение; Одличен за одгледување преку целата сезона.