ЦВЕКЛО

Цвеклото е главен корен дел од растението репка, исто така познат во Северна Америка како градинарска репка, црвена или златна репка, или неформално едноставно како репка. Тоа е една од неколкуте одгледуваат сорти на репка (Beta vulgaris) кои раснат за јадење на нивниот корен. Овие сорти се класифицирани како B. vulgaris subsp. vulgaris Conditiva Group.